polikarbon cati paneli

Polikarbon Çatı Paneli

Polikarbon çatı paneli birçok sektörde çatı kaplama malzemesi olarak kullanılan akıllıca bir çözümdür. Çatı kaplama sistemlerinde kullanılan malzemeler genelde eski usul yöntemlerle üretilir. Günümüzde ise bir çatı kaplamasından daha çok özellik beklenmektedir. Bunun sebebi çatının koruduğu iç mekanda yapılan daha ileri seviye zorlayıcı işlemlerdir. Örneğin duruma göre artık çatılar daha fazla toza, ısıya, uv ışınlarına, kimyasal gazlara maruz kalmaktadır. Bu da çatının ömrünü azaltacak ve sorun yaratacaktır. Bilindiği gibi çatı tamir etmek çok da kolay bir iş değildir. Tamir işlerinin işletmenize maliyeti düşündüğünüzden yüksek olabilir.

Polikarbon Nedir?

Polikarbon, karbon bazlı ekstrem şartlara dayanabilen ve saydam görünümlü bir plastik türüdür. Mühendislikte termo plastik olarak adlandırılır. Termo plastik demek ısı ile tepkimeye girdiğinde fiziksel bir bozulma göstermeyen madde demektir. Yani polikarbon malzemeler erime noktasına geldiğinde fiziksel bir direnç gösterilmedikçe yapısını bozmaz. Erime noktasına ulaşan polikarbon soğutulduğunda eski halini alır ve iç yapısı değişmez. Bu polikarbonun en önemli özelliklerinden biridir. Isıya karşı böyle dayanıklı olması da polikarbon çatı paneli uygulamasını bir adım öne çıkarır.

Polikarbon amorf katı grubuna giren bir plastik türüdür. Amorf katı demek atom taneciklerinin kararlı bir yapıda değildir. Yani atom dizilişinin düzenli bir şekli yoktur. Amorf katılar şekilsiz katı olarak da adlandırılır. Bu amorf katılar hal değişimi sırasında katıdan sıvıya geçerken daha yavaş bir geçiş yaparlar. Böylece kolay şekillendirilebilirler.

Polikarbon Çatı Paneli Neden Tercih Edilir?

Polikarbon çatı panellerinin tercih edilmesinin en büyük nedeni saydam olmasıdır. Saydam olması içeriye gün ışığını rahatça alabilmesini sağlar. Gün ışığına ihtiyaç duyulan herhangi bir tesiste geriye çok fazla bir seçenek kalmadan polikarbon çatı paneli tercih edilir. Ayrıca bu çatı paneli yönteminin güneşin zararlı ultraviyole ışınlarını emici bir katmanı vardır. Böyle bir teknolojiye sahip olması insan sağlığı açısından aşırı önem teşkil eder. Gün ışığını direkt olarak aldığı için polikarbon çatıların ısıya karşı dayanıklı olması gerekir. Öyle ki polikarbon paneller 100 ile -30 santigrat dereceleri arasında uzun süre dayanabilecek kadar koruma sağlar.

Polikarbon çatı paneli saydam olan cama göre çok daha esnektir. Ayrıca cama göre 6 kat daha hafiftir. Bu nedenle montaj sırasında kolaylık sağlar. Ayrıca cam oldukça sert bir malzemedir fakat malzeme ne kadar sertleşirse o kadar kırılgan olur. Haliyle cam kaplama işlemi çok zahmetli ve zor bir iştir. Polikarbon paneller ise oldukça esnek, tok ve mukavemeti yüksek malzemelerdir. Bu malzemenin de dezavantajlı olduğu bir hususta var. Bu malzeme montaj sırasında bıçak yardımıyla kolayca kesilebilir. Bu montaj sırasında kolaylık sağlar fakat kesici delici şeylere karşı zayıf bir yapısı olduğunu gösterir ancak bu malzemeler çatı için konumlandırılmıştır yani polikarbon çatı paneli ulaşılması zor bir yerdedir. Bu yüzden kesici delici unsurlardan uzaktır.

Polikarbon Çatı Paneli Nerelerde Kullanılır?

Polikarbon çatı panelleri endüstride sıkça kullanılan bir malzemedir. Endüstri derken herhangi bir fabrika, sera, tüp geçit, kubbe, stadyum, güneş gözlüğü, koruyucu gözlükler, araba farları, cd ve laboratuvarlarda kullanılır. Özellikle seracılık alanında polikarbon çatı paneli seranın her yüzeyine uygulanabilir. Farklı kalınlığa sahip bu malzeme seranın farklı bölgelerinde gereken kalınlıklarda kullanılabilir. Kalınlığı ihtiyaca göre 4 mm’den 16 mm’ye kadar değişebilir. Seralarda kullanılmasının en önemli nedeni de ultraviyole ışınlarını süzmesi ve gün ışığını geçirmesidir burada da polikarbonun saydam olma özelliği karşımıza çıkmaktadır.

Polikarbon Çatı Paneli Tipleri

Çatı sistemleri bazen çok karmaşık yapılarda olabilir. Bir çatı sistemi için birden fazla mühendislik çözümü gerektiren işler ortaya çıkar. Böyle durumlarda farklı polikarbon çatı paneli kaplama sistemleri düşünülmüştür. Bu sistemlerden bazılarını açıklayacağız.

Kilitli polikarbon panel kaplama sisteminde polikarbon levhalar birbirine polikarbon veya alüminyumdan yapılmış kilitlerle geçirilir. Böylece maksimum su ve hava yalıtımı sağlanır. Eğimli yüzeylerde kilitli sistem kullanılması daha doğru olacaktır. Kilitli sistemin montajı da oldukça kolaydır.

İçten kilitli birbirine geçmeli polikarbon çatı kaplama levhalarında ise kilit sistemi levha üzerindeki çıkıntı ile olur. Bu çıkıntılar diğer levhadaki girinti ile birleşerek birbirine geçer ve montaj tamamlanır.

Polikarbon kaplamada trapez kesitli, çatı sandviç panel arası, çok duvarlı polikarbon levha gibi başka yöntemlerde vardır fakat en sık kullanılan yöntemler bu iki yöntemdir.

Fotoğraf Polinet‘ten alınmıştır.

Leave a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir