panel montaj

Sandviç Panel Montajı

Sandviç panel montajı hakkında bilgi vermeden önce sandviç panelin ne olduğunu açıklamak gerekmektedir. Isı, ses, su yalıtımını sağlamak için yangın ve ağırlık gibi konularda dayanıklılık veren çatı, cephe vb. yerlerde kullanılan kaplama maddesidir. Üç katmandan oluşmaktadır. Bunlar yalıtım tabakası, iç ve dış yüzlerdir. Gerek montajının kolaylığı gerekse estetik yapısı nedeniyle yüksek tercih edilebilirliğe sahiptir. Bütün bunlara ek olarak bulundurduğu çeşitli aksesuar seçenekleri de artı özelliklerindendir. Sıva ve boya gibi kaplamalar kullanılmadan üst ve alt yüzeyleri Coil Coating adı verilen yöntemle boyanmaktadır.  Bu yöntemi kullanmanın ana sebebi aşınmaya, tahribe karşı uzun yıllar boyunca dayanmasını sağlamaktır.

Sandviç Panel Montajı Nasıl Yapılır?

Firmamız tarafından üstün özellikli sandviç panel montajı yapımında kullanılan genel bir gidişat mevcuttur. Bütün bu montaja başlanmadan önce işçilerce eldiven kullanımı önemlidir. Böylece olası kesik ve zedelenme durumları en aza indirilmiş olmaktadır. Montajı yapacak kişinin panel üst metal kaplamasını deforme etmemesi gerekir. Bu nedenle önerilen yöntem lastik ayakkabı giyilmesidir.

Öncelikle dikkat edilmesi gereken nokta, hakim rüzgarın aksi yönünde panel montajının yapılmasıdır. Montajda kullanılacak vida adedi için her zaman aynı sayıyı kullanmak yanlıştır. Bu durum rüzgarın kuvveti gibi çeşitli faktörlere göre değişmektedir. Ek olarak aksesuarların, detayların da vidaya ihtiyaç duyması gerekebilir. Panel boyuna gerçekleşen bindirmelerde binin minimum 15 cm olması gerekmektedir. Mastik bant, bini yapılan metallerin arasında birleşecek şekilde pop perçin veya çektirme vida yardımıyla olmalıdır. Rüzgarla teması olan noktalar aşıklara tutturulmalıdır. Bu noktalar genelde saçak, kenar gibi bölgelerde olmaktadır. Sandviç panel montajı sırasında silikonun bini yerine tercih edilmesi eğimin düşük olduğu çatılarda oldukça önemlidir.

Sandviç panel montajı sırasında dikkat edilmesi gereken bir başka altın kural ise çelik aşık, beton, sıva gibi maddelerin panel metal kaplamasıyla bir araya gelmesinin engellenmesi hususudur. Bu amaçla genel olarak kullanılan maddeler boya veya uygun izole ürünüdür. Oksitlenme sorununa karşı önlem olarak alüminyum ürünlerinin fabrikadan montaj sırasına kadar korunması gerekir. En çok dikkat edilmesi gerekenler, su, kar ve nem gibi etmenlerdir.

Makas üzerine yerleşmesine dikkat edilerek montaj yapımında kullanılacak ürünlerin yerleştirilmesi gerekir. Buradaki en önemli nokta yükün çatı üzerine eşit oranda dağılımını sağlamaktır. İnşaat cephesi açık olan yerlerin rüzgar emme kuvveti etkisi göz önüne alınması gerekmektedir. Bu kapsamda panel ve paketleri çok sağlam şekilde konstrüksiyona bağlanmalıdır. Bunun temel nedeni rüzgarın çatıyı uçurmasını engellemektir.

Sandviç panel montajı yapımından birden fazla kişi çalışıyorsa herkesin farklı noktalarda bulunması gerekmektedir. Bir başka önemli nokta ise panel pensesi kullanımıdır. Böylece hava transferi engellenmiş olmaktadır. Estetik ve sağlamlık yönünden kalınlığının 0,50 mm olan aksesuarların tercihi oldukça önemlidir. Yine daha uzun ömürlülüğü sağlamak adına paneller taşıyıcı aşık ve yatay kuşakların hepsine bağlanmalıdır. Aksesuarların tam olarak yapıya uygun olması için montaj sonrası ölçümlerle siparişinin verilmesi gerekir. Yapılacak işin aciliyeti varsa aksesuar kanat boyları uzun olmalıdır.

Montajda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bini yerinde su yalıtımı çift sıra yapılırken çatı eğimi göz önüne alındığından en az 150 mm bini boyu olması gerekmektedir. Ek olarak mahya ve alında su sorunu ortadan kaldırmak için panelin aksesuar içindeki kısımları kıvrılmalıdır. Buna ek olarak gerektiği durumda sandviç panel montajı sırasında kimyasal uygulamalar da yapılabilir. Bir başka önemli nokta mahya, alın gibi aksesuarların bini bölgesinin arasına başka madde kullanmaktır. Bu madde genelde silikon, sünger olarak tercih edilmektedir.

Konstrüksiyona göre değişen panel bağlama malzemeleri bulunmaktadır. Bu kapsamda çelik olanlarında matkap uçlu çelik vida kullanımı uygundur. Diğer konstrüksiyon çeşidi olan beton prefabrik olanında da burgulu çelik vida kullanılır. Bir başka öneri ise aksesuarların bağlaması aşaması ile ilgilidir.

Sacı saca bağlamak için çektirme vidası kullanımı oldukça sağlıklı bir yöntemdir. Ek olarak sacın alüminyuma bağlanmasında pop perçin kullanımı önerilmektedir. Kullanılacak vidaların daha emniyetli olabilmesi için başka yardımcılarla desteklenmesi gerekmektedir. Bunlardan en popüleri EPDM contalı, geniş başlıklı rondeladır. Bu ürünün kullanılmasının ana sebebi su girişini önlemesi ve vida bağlantı alanını azaltmasıdır. Mahyada ise panellerin uç kısımları bir araya getirilmelidir. Arasında camyünü ve taşyünü gibi malzemeler konularak yalıtımı sağlanmalıdır. Firmamız tarafından da bütün ayrıntılara özenle dikkat edilerek sandviç panel montajı gerçekleşmektedir.

Kaynak: Pusula Yapı İnşaat

Leave a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir